Reklama
 
Blog | Petra Řeháková

Platba za SPZ dle vlastního výběru? Konečně!

Před více než třemi týdny se znovuobjevila v médiích zpráva o plánovaném zavedení poplatku za nestandardní registrační značky. Ač v jiných státech světa považují tuto možnost za naprosto běžnou skutečnost, u nás jde o novinku, o které se vedly již v minulosti politické i občanské diskuze.

Ze strany ministerstva dopravy konečně došlo k výraznějšímu posunu a o termínu přijetí zákona se hovoří ve spojitosti s podzimem 2012, případně pak začátkem roku následujícího. Doufejme, že to pro tentokrát již nezůstane pouze u diskuze.

Cena registrační nadstandardní značky dle vlastního výběru by se pohybovala kolem 10 tis. Kč.  Daná značka, ať už nadstandardní nebo počítačem náhodně vygenerovaná, by byla spojena se jménem majitele po celý život. Při změně auta by tak majitel nemusel měnit značku, ponechal by si tu starou.

Běžně si diskuze na internetu k jednotlivým článkům moc často nečtu. Nedělám to z jednoho prostého důvodu a to ze starosti o mé duševní zdraví. Ve většině případů ve mně některé názory mých spoluobčanů vyvolají zrychlený srdeční tep způsobený jednak vyjadřovacími schopnostmi účastníků diskuzních fór a jednak absurditou některých názorů. V tomto případě jsem udělala po dlouhé době výjimku a několik málo příspěvků jsem si opět po dlouhé odmlce přečetla.

Reklama

Asi nejvíce mě zaujal komentář jednoho nejmenovaného pána, který se nad touto informací značně pobuřoval. Hovořil o nesmyslnosti tak vysoké částky a o tom, že když už jednou donutí lidi platit (pomocí zneužití svých monopolních práv) k nákupu značek, tak je za chvíli můžou nutit i k nákupu řidičských průkazů aneb „jestli chceš řidičák, tak zaplať, nutně ho přece mít nemusíš!“. Nepochopil podstatu daného problému. Značku totiž dostanete tak jako tak za minimální poplatek pokrývající výrobní a jiné transakční náklady. Tudíž to nemá nic dočinění s tím, že by občan ČR nedostal řidičský průkaz bez desetitisícové finanční účasti. Připlácel byste si pouze za nadstandard, tzn. třeba za růžový řidičský průkaz (pokud by tedy něco takového existovalo).

Jak už každý člověk, který měl kdy co do činění s ekonomií, ví, že tržní cena je generovaná na základě střetu nabídky s poptávkou. Víme, že v současné době existuje poptávka po speciálních registračních značkách (RZ), neexistuje však žádná oficiální nabídka, která by tuto poptávku vyrovnávala. Z celé situace pak vyplyne systém, který se nachází za hranicí zákona a člověk který opravdu stojí o hezké číslo dle vlastního výběru, si jednoduše podplatí místního úředníka, případně využije svých dobrých kontaktů s nimi. Tak peníze tečou do rukou lidí, kteří pouze rozhodují, či přidělují čísla, ale samotné vydání RZ pro ně nepředstavuje již žádné náklady. Ty padají na hlavu státu. Návrh zákona proto přináší posun kupředu.

Občané ČR, kterým nebude záležet na tom, jakým číslem, slovním spojením či kombinací obou ozdobí svůj vůz, budou platit běžný poplatek pouze za vydání registrační značky. Naopak lidé, kteří budou vyžadovat nadstandard, si připlatí. Stejně tak, jak to chodí v soukromé podnikatelské sféře. Bude záležet pouze na preferenci daného spotřebitele. Celkově se tak zvýší transparentnost systému, zamezí se nelegálnímu obohacování úředníků a stát vybere do svého rozpočtu o nějakou tu korunu navíc, kterou by pak mohl investovat třeba do kvalitnějších silnic. I když to je možná trochu naivní představa. Ale to už je zas jiná kapitola.