Reklama
 
Blog | Petra Řeháková

Corrupt Tour aneb mezera na trhu?

Nově vznikající společnost Corrupt Tour přišla s originálním nápadem. Rozhodla se nabízet občanům ČR, vedle dennodenního bombardování tisku o korupčních kauzách, také cestovatelský zážitek po korupčních hmatatelných projektech.

Co si budeme namlouvat, Pražský hrad snad viděl už každý, ale což tahle putování po stopách projektů Tunel Blanka, Škodův palác, stanice metra Letňany, nemocnicích IKEM, Motol a Střešovice, nebo honba na sídla pražských vlivných osob?

V dnešním světě tržní ekonomiky je poměrně těžké nají mezeru na trhu, která by přinesla odpovídající návratnost. Možná že právě tento netradiční projekt přinese svému zakladateli ovoce. V současné době index vnímání korupce (CPI) zažívá v ČR negativní vývoj. Podle Transparency International došlo v roce 2011 k poklesu CPI na 4,4 bodu (na žebříčku od 0 do 10, přičemž 10 značí v podstatě bezkorupční zemi, 0 zemi korupcí prohnilou), čímž Česko zaujmulo ve světě 57. – 59. pozici, o kterou se dělí společně se Saudskou Arábií a Namibií. V Evropě pak obsazuje „krásné“ 24. místo ze 30. No není divu, že tento projekt vznikl. Má pevné základy, na kterých se dá vystavět mohutné impérium.

Další skutečností, která Corrupt Tour nahrává, je to, že lidé v naší krásné malé zemičce dychtí po bulváru. Důkazem toho je jen to, kolik bulvárních plátků v ČR dlouhodobě vychází, kolik internetových stránek na nás každým dnem vyskakuje na internetu a snaží se upoutat pozornost senzacemi typu Pozor!!! „Herečka se rozvádí!“, „Modelka má nová silikonová prsa!“, „Násilí na Moravě!“, „Ztracené dítě!“, „V poslanecké sněmovně létají facky!“, „Korupce odhalena z odposlechů telefonu!“ atd… Proč se tedy nevydat po stopách korupce? Stačí se korupčně naladit, naslouchat výkladu proškoleného průvodce a nechat se provést světem korupčních kauz.

Reklama

Otázkou však zůstává, zda nejsou lidé současným stavem přebujelé korupce tak zhnuseni, že další dávku by již nemuseli unést.